De startet våren 2018, og allerede i mai var aktivitetene i gang – blant annet med to aksjonsdager på europavegene i fylket og utdeling av viltbånd og informasjonsskriv til bilførere.

Båndene blir dessuten distribuert / lagt ut på bensinstasjoner, hos bilforretninger og på mange andre steder der folk ferdes. Erfaringene med kjøreskoler er svært god; der formidles budskapet på riktig måte og med lite ressursbehov fra Vilt og trafikk.

Tusenvis bånd: – Hittil er det trykket 30 000 bånd, finansiert av fylkeskommunen. Nytt opptrykk er i emning, sannsynligvis også med en versjon på engelsk, forteller Ole Bjørn Bårnes. (Foto: Torstein Dahl)

Følger med: Hos Gromstad Bil og Båt er de påpasselige med å legge et viltbånd i hanskerommet på hver bil de leverer.

Europavegene
Notodden og Bamble (???) har vært de mest profilerte kommunene til nå. På E18 i Bamble ble en informasjonsaksjon gjennomført 9 mai. I november foregikk det samme på E134 over Meheia.

Meheia: Viltnemnder, Statens vegvesen og politiet i aksjon på E134 i Notodden kommune onsdag 21. november i fjor. Hundrevis viltbånd skiftet hender. Forhåpentligvis preget det bilførerne da de kjørte videre. (Foto Mari Nymoen / Telen)

Informerte: Tommy Granlien (t.v.) og Ole Bjørn Bårnes, i henholdsvis Notodden kommune og Telemark fylkeskommune, var blant dem som delte ut informasjon og snakket med bilistene. (Foto Mari Nymoen / Telen)

Positiv: – Jeg har heldigvis aldri kjørt på et dyr. Jeg vet hvem jeg skulle ha ringt om så hadde skjedd, men det er jo ikke slikt man går og tenker på, så dette er viktig informasjon, sa Lena Nirisrud fra Tuddal da hun fikk informasjonsskriv og viltbånd. (Foto: Mari Nymoen / Telen)

Hele informasjonsskrivet finner du her. Klikk og skriv det ut, om du vil.

Berømmer politiet og Statens vegvesen
– Under aksjonsdagen på E18 var det skikkelig trøkk, forteller Ole Bjørn Bårnes (bildet). Han er rådgiver for naturressursforvaltning i fylkeskommunen, som viltansvaret og samarbeidet med viltnemndene er en del av.

– I tillegg er Statens vegvesen og politiet involvert, og vi opplever dem som svært positive – og nødvendige – når informasjonsaksjoner skal gjennomføres, understreker han.

Deltok: Inspektør Arne Wærdahl i Statens vegvesen stilte opp sammen med tre fra egen etat og en fra politiet. (Foto: Mari Nymoen / Telen)

Veteran

Torstein Dahl er formann i Bamble viltnemnd der han har vært med siden starten for 16 år siden, dog har han holdt på med ettersøksarbeid i kommunal regi siden 1993.

Han er like ihuga jeger, og det er visst en felles interesse for de fleste i slekta – både kar- og kvinnfolk. Han er instruktør på ettersøkskurs, dommer på jaktprøver og fersk- og blodsporkonkurranser, og har selv premierte elghunder og drevere. Sistnevnte bruker han alltid på hjort- og rådyrsøk.

Torstein Dahl: Her med sønnen Håvards jaktchampion og ettersøkshund, Diesel. (Foto: Privat)

Håper på resultater
– Røft anslått blir mellom 95 og 130 hjortevilt drept årlig på vegene i Bamble. I fjor 9 elg, 2 hjort og 120 rådyr. Dette er lite antall elg sammenlignet med tidligere, har beveget seg nedover fra 35 til 40 på det meste. I alle år har rådyr dominert på statistikken, nå er det mer enn noen gang, forteller Torstein Dahl, som håper på at økt informasjon om slike ulykker skal gi resultater i hele Telemark.

– Ta gjerne en titt på Facebook-sida til Bamble viltnemnd, oppfordrer han til slutt.

Lider mest: Også i Telemark er rådyrene mest utsatt for ulykker i trafikken.