Norge selger gamle jagerfly

Har flere f-16-kjøpere på hånd

Jagerfly er uhorvelig dyrt, men samtidig nødvendig å ha for ethvert troverdig Forsvar. Det er ikke alle nasjoner forunt å kunne fråtse i nyfly-katalogen og hake av for det det feteste ekstrautstyret.

De nasjonene som nå skal ut på bruktmarkedet, kan reise til Skandinavia og finne to naboutsalg, Danmark og Norge. Dem med forretningssans kan nok også tenkes å sette selgerne opp mot hverandre, for det er et knippe relativt like, godt brukte 30-40 år gamle F-16 begge har til salgs.

F-35                                                                    F-16

Norge er først: Norge har et forsprang på de andre EPAF-landene når det gjelder å erstatte F-16 med F-35. EPAF er forkorting av «European Participating Air Forces» og består i tillegg av Danmark, Nederland, Belgia og Portugal.

Nytt og gammelt: F-16 og F-35 taxer sammen opp til en «elephant walk» på Ørland flystasjon før take-off til julestjerneformasjonen i desember 2018. (Marius Brustad / Forsvaret)

Haster

Skal det Norge lykkes med å kvitte seg med jagerflyene til en best mulig pris, gjelder det å ikke somle bort denne ledelsen. Eller som departementet oppsummerer i sitt oppdragsbrev:

– Det er antatt at den norske markedsposisjonen vil svekkes etter hvert som andre nasjoner setter sine F-16-flåter på bakken, slik at det er nødvendig å gjennomføre avhending på så tidlig tidspunkt som mulig.

(Hentet fra Teknisk Ukeblad. Krever abonnement.)